Editörlük Nedir?
Editörlük günümüzde çok sık karşılaştığımız bir terim olmakta ve tam anlamıyla nedir ve nasıl yapılır pek de bilen yoktur. (Bizim meslekten olanlar hariç.) Editörlük bir kaç dala ayrılır. Öncelikle kendi işimiz ile alakalı olanı anlatmak istiyorum. Bir web tasarımcı olarak konuyu ele alırsak eğer, bir web sitesinin bitiminden sonra tüm içerikleri giren siteye yükleyen ve içerikleri düzenleyen kişilere editör denilir. Biz bu tür işleri yapanlara editör ediyoruz. Aslında Bu Web site editörüdür. Bu işler dışarıdan bakıldığında çok kolay ve basit gözükmektedir. Fakat işin içine girince pekte kolay olmadığı anlaşılmaktadır. Bir çoğu “ya nedir ki içerik girmek” gibi sözler sarf edebilir. Fakat işin özüne inince hiçte öyle değildir. Bir editör web tasarımı biten bir siteyi baştan aşağı giydirmesi gerekir. Yani içerikler ile bilgiler ve görseller ile yapması gerekir.
Editör Ne İşe Yarar?
Eğer örnek verecek olursak şöyle diyelim. Bir inşaat firması düşünelim. Arsayı alır ve binayı arsaya diker. Bina artık ortaya çıkmıştır. Dışarıdan bakıldığında bir bina gözüküyor. Fakat içerisine girildiğinde bomboş ve dekorasyona muhtaç bir durumdadır. Mecburen içerisine dekor yapılmalıdır. Tabi bu dekorasyon bilgiler ve tecrübeler ışığında olursa kullanışlı ve ferah olur. İşte bu bağlamda biz web tasarımcılar olarak inşaatçıyız. Web Sitesini yapıp teslim ediyoruz. Fakat bir web sitesinin tüm özelliklerini yweb sitesini yaptığımız firma veya kişiler kullanmıyor. Sadece zorunlu alanları doldurarak kullanıyor. Tabi bu herkes için geçerli değildir. İşi bilenler kesinlikle full bir şekilde kullanıyorlar. Editörlere gelirsek bu inşaatın dekorasyoncularıdır onlar. İşin ince yanı onlara kalmıştır.
Web sitesinin özellikleri ve tanıtılacak ürünlere göre içerikleri doldururlar. Birde web sitesi ziyaretçilerini hangi bilgiye en kolay nasıl ulaşırlar diye düşünerek doldurmalıdır. Çünkü web sitesi ziyaretçiler için yapılmıştır. Eğer bir ziyaretçi girdiği bir sitede istediği içeriği ve bilgiyi bulamaz ise hemen çıkar ve web sitesinin sahibi olan kişileri veya kurumları aramaz. Bu hem sizin tarafınızdan iyi bir şey değildir. Hemde google amcanın hiç sevmediği bir şeydir. Google gibi arama motorları bir web sitesini değerlendirirken kesinlikle ziyaretçilerin sitede ne kadar kaldığına bakar. Eğer web sitenizden ziyaretçileriniz anında çıkıyor ise büyük bir sorununuz var demektir. Buda web sitesinin pek bir işe yaramaz olduğunu gösterir. Tam burada iş editörlere düşer. Eğer editörünüz bilgili ve tecrübeli ise siteye hakim olur. Buda daha çok ziyaretçi çekmenizi sağlar.
Web Site İçeriklerinin Kalitesi
Bir web sitesinde içeriğin kaliteli olması orjinal içerik olması anlamındadır. Diyelim ki sizin ürünlerin aynısını başka sitelerde satıyor. Burada siz mecburen aynı içerikleri ve bilgileri gireceksiniz. Hayır bu yanlış. Ürünlerin isimleri aynı olabilir fakat sizin anlatımınız farklıdır. Birebir aynısını anlatmak zorunda değilsiniz. Aynı ürün açıklamasını birebir aynı yazmayın. İyi bir editör bir ürünü 20 farklı özellikle anlatabilir. Bu tamamen editörünüzün kabiliyetine bağlıdır.
Web sayfanızın içerikleri bilgileri ne kadar benzersiz ve orijinal olur ise o kadar arama motorları tarafından iyi puan alırsınız. Bu da sizi daha çok arama motorlarında çıkmanızı sağlar. Çünkü içerikleriniz kopya değildir ve diğerlerinde farklıdır. Aslında en önemli konu her zaman web sayfanızdaki içeriklerin ve bilgilerin müşteri odaklı, ziyaretçi odakları olmasıdır.
Eğer siz sadece google gibi arama motorları tarafından rütbe kazanmak için içerik giriyorsanız bu da yanlıştır. Her zaman amacınız ne kadar çok ziyaretçiye ne kadar çok bilgi verebilirim olmalıdır. Google ve benzeri arama motorları her zaman müşteri odaklı orjinal içerikli sitelere önem verir. Ve ziyaretçilerin konu olan sitede ne kadar beklediğine ve sitedeki hareketlerine bakar.
İşte tüm bu düzenlemeleri iyi bir editör tarafından yapılır. Tabi burada bunları yaparken birazda editörlerin google botlarını düşünmesi gerekir. Siz ne kadar google botlarına yardımcı olursanız, google da size o kadar değer verir. Şimdi biz nasıl google botlarına yardımcı olacağız diyorsanız size kısaca açıklayayım. Örnek bir sayfa açtınız.
Makalenizi yani içeriğinizi girdiniz. Öncelikle makale ve başlık çok önemlidir. Google botları önce başlıklara bakmaktadır. Eğer aradığı kelime başlıkta geçiyor ise hemen url ve içeriği kontrol eder. Eğer anahtar kelime url ve içerikte de geçiyorsa bu daha güzeldir. Ama sadece bunlar ile bitmiyor. Peki siz nerde yardımcı olacaksınız google botlarına.
Siz makalelerinizin içeriğinde başka makalelere anahtar kelimeleri işaretleyerek link vermelisiniz. Yani google botuna “ya kardeş gelmişken şu anahtar kelimede şu linkler var bir bak oraya işine yarayabilir” diyebilirsiniz. Tabi bunu konuşarak değil makalenizin içerisinde başka anahtar kelimelere bağlantı vererek yapabilirsiniz. Bunu yaparsanız bir de doğru yaparsanız sitenizin link inşasını da yapmış olursunuz.
Ama sadece bunlarla bitmiyor bu editörün görevi. Birde içeriğinize alaklı olan bir veya bir kaç görsel yüklemeniz gerekecek. Bu görsellerin isimleri anahtar kelimeleri içermelidir. Resmi yüklediniz diyelim hemen resime alt etiket ve açıklamada girilmesi gerekir. Böylece google görsel aramalarında da resimleri optimize etmiş oluruz. Yani Seo uyumlu Makale Yazmış olursunuz. Böylece kaliteli bir içeriğiniz olmuş olur. Kısa ve net bir cevap; Editör içeriği ziyaretçilere pazarlayan kişidir.