Web Site Nedir?

Web site ne anlama geldiğini anlatmak biraz değişik bir soru olabilir. Artık günümüzde bu kelimeleri duymayan olmadığını düşünüyorum. Fakat yine de tanımlamak gerekirse web site html + css + php vb. kodlar ile yapılır. Ve bir domain ve bir sunucuya ihtiyaç duyan kodların, görsellerin, içeriklerin düzenli bir şekilde yayınladığı dijital bir sayfadır. Bu açıklama biraz kolay oldu. Web site adından da anlaşılacağı gibi web ortamında belirli kodlar ve materyaller ile dijital bir içerik yayınlama araçlarının tümüne web site denilir. Bu araçlar içerisinde en önemlileri ise domain + hosting ve hosting içerisindeki dökümanlarınızı yayınlayacağınız yazılıma göre bir veri tabanı olmalıdır. Eğer sadece html bir site isterseniz veri tabanına gerek kalmaz. Çünkü html sayfalar veri tabanı kullanmaz ve statik bir tasarım sunar. Fakat günümüzün teknolojileri ile yapılan bir site ise hem dinamik bir yapı hem de responsive web tasarım sunar. Bir sitenin yapı taşlarından olmaz sa olmazları arasında olan domain yani alan adı olmalıdır. Daha sonra ise yazdığınız yazılım yada kodlamalarınızı bir sunucuda yayınlamanız gerekir.

Web Site Nasıl Yapılır?

Web tasarımı yapabilmek için öncelikle orta derecede bir web yazılımına günümüzün şartlarında ihtiyaç yoktur. Aslında biraz temelinde olsa daha faydalı olabilir. Artık günümüzde bir çok web tasarım sağlayıcı siteler vardır. Bunlardan en çok reklam yapanlardan birisi wix.com ‘dur. Bu iste web de ilk başlayanlar için bir subdomain ile açtıkları web sayfalarını yayınlamasına ücretsiz olarak izin vermektedir. Aslında wix olarak örnek verdim ama Dünya’da en çok kullanılan tamamen ücretsiz subdomain ile hizmet veren wordpress.com vardır. Bu site Dünya’da en çok kullanılan blog sistemlerinden biridir. Fakat bu sistem gelişe gelişe artık hem e-ticaret hem de kurumsal web sitesi olarak da kullanılmaktadır. Bu siteleri inceleyebilir ve isterseniz blog açabilirsiniz. Fakat profesyonel bir web tasarım isterseniz kesinlikle profesyonel olarak çalışan bir web tasarım ajansında hizmet almalısınız. Yani bizden 😉

Web Sitesinde Olması Gereken Yapı Taşları

Web tasarımda olması gereken yapı taşlarına bakıldığında öncelikle tasarım çok önemlidir. Aslında aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  1. Tasarım; Web tasarımı özenle yapılmalı ve tamamen ziyaretçi odaklı ve kurumsal renkler kullanılarak yapılmalıdır. Bunların yanında özellikle siteniz kesinlikle mobil uyumlu yani responsive olmalıdır. Siteniz her cihazda düzgün bir şekilde gösterilmelidir. Bunların yanında tüm browserlarda sorunsuz çalışmalıdır. Tasarım hem vizyonunuzu hem de kurumsal olarak yüzünüzü yansıtmaktadır. Bu sebeple tasarım birinci sırada olmalıdır.
  2. Site Hızı; Sitenizin Hızı çok önemlidir. Sitenize giren ziyaretçiler yavaş çalışan bir site sevmezler. Hızlı ve dinamik bir site tasarımı her zaman daha iyidir.
  3. Arama Motoru Optimizasyonu; Temiz Kodlama ve Arama Motoru Optimizasyonu. Arama motorları botları sitenize geldiğinde sitenizi anlamalı ve içerikleri indexlemelidir. Bu size daha çok ziyaretçi gelmesine yol açar.
  4. Site Güvenliği; Sitenizin güvenliği çok önemlidir. Ne kadar temiz kodlama olursa olsun eğer siteniz güvenli değil ise bu ziyaretçilerinizi tedirgin eder. Hiç bir ziyaretçi güvenli olmayan siteye girmek istemez.  Kesinlikle sitenizi güvenli hale getirmelisiniz. Ayrıca SSL sertifikası sitenizde olmazsa olmazlardan olmalıdır. SSL sertifikası sitenize kesinlikle yükleyin ve https olarak URL lerinizi ( Kalıcı Bağlantıları) htacces dosyanızdan ayarlamalısınız.
  5. Site İletişim Bilgileri; sitenizde iletişim  bilgileri çok önemlidir. Yapılan araştırmalara göre sitenize gelen ziyaretçiler ilk bakışta size ulaşabilecekleri bir telefon mail gibi bilgileri görmelidir. Buda genel olarak sitenizin header yani üst bölümünde olmalıdır.

Responsive Site Nedir?

Responsive aslında ingilizce bir kelimedir. Anlamı ise duyarlı anlamına gelir. Responsive site ise duyarlı site anlamına gelir. Yani her cihazda çalışabilen ve her browser da sorunsuzca çalışabilen web sitelerine responsive site denilir. Her cihaz için ayrı ayrı bir kodlama yapılmaz fakat her cihazın ekran boyutu standarttır. Bundan dolayı css ve html kodlarında ekran boyutları baz alınarak kodlanır. Bu kodlamaya responsive diyebiliriz. Sitelerimizi ya responsive olarak yapmalıyız yada ayrıca mobil versiyon olarak bir tasarım daha yapmalıyız. Genelde mobil versiyon çok kullanılmasa da işe yaramaktadır. Daha kolay ve daha hızlı açılması adına responsive siteler tercih edilir. Sitelerinizi tasarlarken ve kodlarken bu konuya dikkat etmelisiniz.

mobil uyumlu web sitesi
site tasarım programları
Web Site Tasarımını Hangi Programlar İle Yapmalıyım?

Web tasarım programlarına bakacak olursak bir çok program ile bu işlemler yapılabilir. Bunların en başında ise öncelikle bir site için html + css bilmemiz gerekir. Photoshop gibi bir görsel programda sitemizin anasayfasını yani site taslağımızı oluşturduğumuzda bu tasarımı html ve css olarak kodlamamız gerekir. Bu kodlama için genelde Adobe grubunun Dreamweaver programı kullanılır. Hmen hemen bir çok özelliği ile bu programda kodlanır. Daha sonra ise php kullanılacak ise php programlama yapılabilir. Bu işlemler için bir çok firma tarafından php kodlama programları vardır.